Skal arbejdesgivere blande sig i medarbejderes sundhed?

Depression, smerter i ryg, smerter i nakke samt slidgigt er de 4 højdespringere, viser en ny rapport ”Sygdomsbyrden i Danmark 2022”.

Tallene fra rapporten ”Sygdomsbyrden i Danmark 2022” kalder på handling. Ikke alene på forebyggelse, men også en behandlingsmæssig strategi, når skaden er sket.


De fire højdespringere på listen set i forhold til ekstra sygedage

Vi taler om markante beløb set i perspektivet af sygedage og ekstra belastning af og i sundhedsvæsenet.

Sundhedsstyrelsen har netop udgivet rapporten ”Sygdomsbyrden i Danmark 2022”.

De fire højdespringere er på førstepladsen depression efterfulgt af lænderygsmerter, nakkesmerter og slidgigt.

Den samme skræmmende læsning afspejler sig også i statistikken for tilkendt førtidspension. Her er rækkefølgen dog ændret, så lænderygsmerter er højdespringeren.

Vi har rigtig meget data og viden, som kan danne grundlag for løsninger

Det er dog ikke muligt blot at pege på enkle løsninger. Der skal sættes ind på mange fronter og mange niveauer i samfundet. Det handler rigtigt meget om ændring af livsstil både hos det enkelte individ, i det offentlige og det private erhvervsliv. Alle områder er nødt til at bidrage, hvis vi skal ændre tallene på den lange bane. 

Kan virksomheder blande sig i medarbejderens livsstil?

Både ja og nej. At blande sig kan også komme til udtryk igennem en sund tilgang og sunde tilbud på virksomheden. Det kan være alt fra sundere madordninger, massagetilbud, motion i arbejdstiden, ryge- og alkoholpolitik osv. For virksomheder, hvor medarbejdere betragtes som en vigtig ressource, kan tilbuddene indgå i en rekrutteringsstrategi.

Så det er nødvendigt at blande sig igennem en holdning til sundhed på arbejdspladsen.

blog/sh_livsstil1.jpeg

Det handler ikke blot om gulerødder og vægttab

Virksomhederne skal således ikke alene fokusere på, hvilke sundhedsfremmende tiltag virksomheden tilbyder, men også skabe rammerne og initiativerne i større eller mindre grad. Det kan være behandlingstilbud eller fitness-medlemskab, når skaden er opstået. Det kan også være en løbeklub, pausegymnastik eller lignende. Der skal også skabes en eller anden form for netværk i virksomheden, hvilket også bidrager til den generelle trivsel.

Ønsker du hjælp til, hvordan du kan kombinere både motion og netværk, er du mere end velkommen til at kontakte vores daglige leder af Sundhed Horsens - Louise Gammelby.

Louise Gammelby er uddannet sygeplejerske og har arbejdet som fitnessinstruktør gennem 16 år. Du kan kontakte Louise her: lg@sundhedhorsens.dk